Marijn vertelt over zijn eerste maanden als adviseur (12/06/2021)

Marijn de Rooij is dit jaar bij Horvat & Partners begonnen als adviseur na het behalen van zijn dubbele master waterbouwkunde en watermanagement aan de TU Delft. In dit interview vertelt hij hoe hij zijn eerste maanden bij ons heeft ervaren. 

 

Je werkt nu een paar maanden bij Horvat, wat is je eerste indruk?

Na jaren van colleges, tentamens en afstuderen had ik super veel zin om aan een volgende fase te beginnen: aan het werk! Voor een nieuweling bepaalt de sfeer binnen het bedrijf natuurlijk voor een groot deel de eerste indruk. Het was mij direct duidelijk dat de sfeer bij Horvat een open en direct karakter heeft. Collega’s zijn geïnteresseerd, makkelijk benaderbaar en enthousiast om dingen uit te leggen over hun werk of praktische zaken. Zeker de eerste weken, waarin ik nog veel moest ontdekken, hielp dat enorm.

Wat ik ook gelijk merkte toen ik mijn nieuwe collega’s voor het eerst ontmoette, was de gedrevenheid waarmee zij hun werk doen. In gesprekken en discussies viel me op hoe belangrijk het gevonden wordt om hoogwaardig advies te geven. ‘Goed’ betekent bij Horvat lang niet altijd ‘goed genoeg’. Hierdoor, in combinatie met een fijne werksfeer, wist ik al snel dat ik hier veel kan leren.

Omdat de lijntjes kort zijn bij Horvat, was het makkelijk om maatwerk afspraken te maken over mijn start in tijden van Corona. Zo was er voor mijn komst geregeld dat ik al mijn collega’s ten minste één keer fysiek (maar op 1,5 m afstand) kon ontmoeten: ik was de eerste twee weken elke dag op kantoor en één voor één was er een andere collega om kennis te maken en mij in te werken.

 

Waarom vond je Horvat een interessante eerste werkgever? En hoe kijk je hier op terug nu je van het echte werk hebt kunnen proeven?

Met een diploma Civiele Techniek op zak zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden op de banenmarkt. Ik wilde graag in de civiele sector aan het werk en advieswerk leek mij een interessante kant hiervan. Ik kende Horvat in mijn studententijd nog niet, maar tijdens een kennismakingsgesprek met twee adviseurs van Horvat (inmiddels collega’s!) werd ik al snel enthousiast. Wat mij verraste, is dat het bedrijf bij praktisch alle grote infrastructuurprojecten van Nederland betrokken is of is geweest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan projecten als de Noord/Zuidlijn, renovatie van de Afsluitdijk, Zeesluis IJmuiden en de Tweede Maasvlakte.

Het toffe van betrokken zijn bij dit soort grote projecten, is dat het nooit om standaard werkzaamheden gaat en de context van het advieswerk altijd uniek is. Doordat je als junior bij Horvat in nauwe samenwerking met een senior adviseur werkt, draag je vanaf dag één bij aan het advieswerk. Door deze intensieve samenwerking met ervaren collega’s krijg je veel directe feedback.

Na kennismaking en enig inleeswerk werd ik al snel op twee projecten geplaatst. In één project werk ik met meerdere collega’s aan het verbeteren van de kostenprognoses die Rijkswaterstaat maakt voor beheer, onderhoud en vervanging van hun gehele areaal. Denk hierbij aan viaducten, sluizen en stormvloedkeringen maar ook aan kosten voor IT-systemen en gladheidsbestrijding. Het tweede project was de aftrap van een reeks van toetsen die we voor het Amsterdamse wegtunnelprogramma doen. Hierin heb ik met een collega de gemeente Amsterdam geadviseerd over het kwaliteitssysteem dat is ingericht om ervoor te zorgen de tunnels in de stad zo veel mogelijk gelijksoortige materialen, systemen en installaties gebruiken.

Wat opvalt, is de dynamiek binnen de projecten. Bij het project voor Rijkswaterstaat heb ik in een paar maanden al met veel verschillende afdelingen van die organisatie samengewerkt. Het eerste project voor Amsterdam duurde zo’n zes weken waarna we direct doorgingen met een volgende opdracht. Door snel te schakelen tussen projecten, collega’s en klanten zie je bij Horvat in korte tijd veel facetten van de Nederlandse infrastructuur. Doordat je als junior adviseur kunt bouwen op ervaring en expertise van oudere collega’s, kon ik verrassend vlot meedenken en bijdragen aan complexe bouwprojecten.

 

Wat zijn je verwachtingen voor de rest van het jaar?

De eerste paar maanden bij Horvat smaken naar meer. Een deel van het werk staat dit jaar al vast, maar omdat de meeste projecten bij Horvat een korte doorlooptijd hebben, zijn niet alle projecten die ons kantoor dit jaar nog gaat uitvoeren al bekend. Dus wie weet wat ik allemaal nog ga zien dit jaar.

Onder het mom van een vliegende start heb ik mij in het begin volledig gericht op het meedraaien in projecten, maar met een aantal projectevaluaties op zak lijkt het mij goed om de balans eens op te maken en te kijken hoe ik mij verder kan ontwikkelen. Zo ligt er waarschijnlijk een auditcursus in het verschiet en is er gelegenheid soft skills als presentatie-, schrijf- of gespreksvaardigheden bij te schaven. Vanuit Horvat krijg je een grote vrijheid in het uitstippelen van je eigen ontwikkelingstraject. Samen met mijn coach (één van de senior collega’s) ga ik binnenkort deze plannen maken.

Het meest kijk ik uit naar het moment dat we met zijn allen weer naar kantoor kunnen en ook weer fysiek bij klanten langs kunnen gaan. Dat gaat het werk ongetwijfeld nog afwisselender en leuker maken. Eén op één ken ik de meeste collega’s al behoorlijk goed, maar tijdens de lunch, borrels of een barbecue in de tuin leer je elkaar toch weer een stuk beter kennen!

news